Cliënt: Management Autoriteit Gelderland-Overijssel, Regio Twente
Partners: Thales (projectleider), FutureWater, NXP, TNO, HWM/WUR, Twente Universiteit, RSC, Sencio, Noldus, TeraOptronics, Salland Engineering, Maser Engineering, Agritechnics
Periode: 2012-2014
Doelstelling: Een compact en mobiel sensorsysteem ontwikkelen dat allerlei maatschappelijke toepassingen kent, waarmee high-end technologie voor massatoepassing geschikt wordt gemaakt.
Samenvatting
Omdat ontwikkelingen in het vakgebied van elektronische sensoren elkaar in razend tempo opvolgen is up-to-date blijven een must. Gelukkig zitten we daarvoor in Oost-Nederland op de juiste plek. Tal van bedrijven in Gelderland en Overijssel hebben een uitermate sterke positie op het gebied van het ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van sensorsystemen, -componenten en -technologie. Zij zijn de aangewezen partijen om ‘high end’ sensortechnologie toegankelijk te maken voor massatoepassing in sectoren zoals veiligheid, agrofood, life-sciences, transport en logistiek. Deze partijen weten namelijk als geen ander hoe nieuwe innovatieve toepassingen en diensten te ontwikkelen, te produceren en in te zetten zijn.
Onder aanvoering van Thales Nederland en NXP heeft een groep vooraanstaande MKB-ers uit Oost-Nederland samen met prominente kennisinstellingen hun krachten gebundeld. Hun uitdaging: in drie jaar een baanbrekend sensorsysteem ontwikkelen en industrialiseren, parallel met een exploratieproces van gedurfde nieuwe applicaties. Hiermee ontstaat een toonaangevende technologieketen in het kenniscluster hightech systemen (primair) en agro-food en life-sciences (secundair). Daarnaast komt – bijna vanzelfsprekend, maar als mooie extra bijkomstigheid – ook een brede diversiteit aan regionale arbeidsplaatsen binnen handbereik.
We zullen in nauwe samenwerking met HWM/WUR de toepassing van de sensortechniek in het operationele waterbeheer uitwerken, voor Nederland en daarbuiten. Hierbij valt te denken aan regionale modellering van verdamping en bodemvocht, inschatting van irrigatie en drainage-hoeveelheden en operationele beheersing en ijking van irrigatiesystemen.
We hebben in het najaar van 2013 een aantal proefberekeningen gedaan met een dataset die eerder vanuit de TU Delft is opgebouwd met een X-band radar. Deze dataset is vergelijkbaar in ruimtelijke en temporele resolutie van de radar in dit project. We hebben de dataset toegepast op het stroomgebied van de Hupselse beek. We gaan in 2014 diverse berekeningen doen met verschillende combinaties van ruimtelijke en temporele resoluties.